Veluwe hert Elloo fotografie
Veluwe hert Elloo fotografie

Het begint met passie

Wist je dat het uur voor zonsopkomst het koudste uur van de nacht is?

Ik weet het wel, ik zie mezelf nog liggen ergens op de Veluwe in de heide onder de takken van een grove den wachtend op de eerste zonnestralen. Jan, een goede vriend van me en ik gingen samen wild kijken. De wekker gezet op een onchristelijke tijd om voor zonsopkomst op onze plek te liggen. De tijd van schemer naar het gouden uur en waarop de dieren zichtbaar zijn voordat ze zich verstoppen. Klappertandend en zwevend tussen hoop en angst (dat we niks zouden zien) lagen we daar stil te zijn. Koud, maar genietend.

Af en toe een paar zachte fluisteringen maar voor de rest, stilte. En dan opeens, op een meter of 10 schuin achter ons kraakt het bos. Wij kunnen niet bewegen, elke beweging kan het moment verstoren maar vanuit mijn ooghoeken zie ik (in mijn beleving) 2 kolossale edelherten langs ons bewegen. Ik pak met uiterst trage bewegingen mijn camera, richt, focus en druk af. Op het moment dat de sluiter klikt draaien de twee mannetjes acuut hun kop onze richting op.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Wij bevriezen op dat moment (letterlijk en figuurlijk). Ze lijken te weten dat er wat in of onder die den is wat ze niet kennen maar wat potentieel gevaarlijk is. Bij ons giert de adrenaline door het lijf. Deze ontmoeting, dit edele dier wat ons recht in de ogen kijkt en ons toch niet kan zien. Na een tijdje als ze het zaakje toch te lijken vertrouwen schrijden ze langzaam voort over de heide het ochtendgloren tegemoet.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Het is een ervaring om niet te vergeten. Eén die voortkomt uit passie. Van jongs af aan hou ik er al van om wild te speuren, buiten te zijn en plaatjes te maken. Ik ben geen die-hard natuurfotograaf maar weet dat als je een goede foto of film wilt maken dit afhangt van je voorbereiding. Zo had ik me op dit fotomoment voorbereid door de locatie dag ervoor te scouten, rekening te houden met het tijdstip van zonsopkomst, de windrichting (als je de wind mee hebt ruiken de beesten je van kilometers afstand al). Allemaal factoren die mede bepalen of het gewenste resultaat behaald wordt.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Zo werkt het nog steeds voor mij. Als we films en foto’s maken laten we zo weinig mogelijk aan het toeval over. We checken de weersomstandigheden, reisafstanden, locaties, vergunningen etc…

Want het begint met passie… maar hangt af van je voorbereiding.